• Underviser Jeppe Nilou fortæller: Hvor skal vi beskæftige os med døden?

  12. april 2017 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Som oplæg til efterårets tredages seminar ”Tæt på døden” får I her mulighed for at møde en af underviserne, cand.psyk. Jeppe Nilou, der har arbejdet i Kræftens Bekæmpelse i 24 år. Jeppe har et indgående kendskab til de mangeartede aspekter omkring arbejdet med syge, døende og efterladte. I dette indlæg giver han en forsmag på, hvad  seminaret – tæt på døden –  kommer til at handle om, og hvorfor det er så vigtigt at kunne forholde sig til sin egen død, når man skal forholde sig til andres.

  Læs mere


  Når vi kan høre hinandens hjerte banke

  22. december 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Julen er hjerternes tid – og paradoksernes. I år måske mere end nogensinde, for vores hjemlige julehygge står i skærende kontrast til situationen i verdens brændpunkter. Den 14. december var der demonstrationer i mange danske byer til fordel for civilbefolkningen i Aleppo.Min veninde havde sin 10-årige datter med, og på vej hjem gennem den julepyntede by talte de om, hvad der havde gjort mest indtryk på dem, hver især. Den lille pige nævnte følelsen, da de stod sammen og holdt et minuts stilhed:

  Læs mere


  Lad os samtale om døden

  1. november 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Venner, I må give mig en hånd: Man kan ikke sige farvel alene. Med dette citat af Dan Tùrell vil jeg indlede mit 6. og sidste blogindlæg om døden: Lad os samtale om døden. Jeg har gennem det sidste halve år beskæftiget mig med døden på flere forskellige måder. Jeg har inddraget flere perspektiver og fagligheder, og jeg har talt med mennesker, for hvem døden for alvor er blevet en del af livet.

  Læs mere


  Om tab, kærlighed og savn

  22. juni 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Jeg vil i dette indlæg tage udgangspunkt i en samtale, jeg har haft med et forældrepar, der har mistet en datter i et trafikuheld for 14 år siden. Hvordan bærer man den sorg at miste sit barn og selv være den, der overlever? At acceptere udfaldet af en sådan tragedie og leve med spørgsmålet, om hvorfor hende og ikke mig?

  Læs mere


  Med døden som modstander er det svært at finde ro

  17. maj 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  I forlængelse af sidste indlæg og refleksionerne over betydningen af dødsbevidsthed, har jeg lyst til at inddrage det, man måske kan kalde dødsbevidsthedens og erkendelsens modsætning: benægtelsen.

  Læs mere


  Om at finde håb i håbløshed og mod til at acceptere døden

  20. april 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Døden er ikke en fast størrelse, der opleves på én bestemt måde og kan tilgås derefter. Dødens mangeartede karakter har jeg været inde på tidligere, og i en samtale med psykolog Jeppe Nilou, der har arbejdet i Kræftens Bekæmpelse med døende og alvorligt syge gennem mange år, bidrager han med nogle interessante indsigter.

  Læs mere


  Hvordan er man professionel, når det kommer til døden?

  30. marts 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Det er et spørgsmål, der kræver mere end et enkelt svar. Der er noget over dødens karakter, som umiddelbart udvisker al professionalisme og sætter mennesker i øjenhøjde og samme sted.

  Læs mere


  Jeg har lyst til at tale om døden

  6. marts 2016 | Forfatter: Meriam Al-Erhayem

  Særligt fordi jeg oplever, at det er noget af det sværeste at tale om. Faktisk noget af det, der er mindst lyst til at tale om. Den vedrører os alle, men er svær at acceptere. På den måde er der noget paradoksalt over vores forhold til døden.

  Læs mere